Naročite se na pregled

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder

BONDING

BONDING

To je preprost postopek z velikim učinkom na naš videz. Z njim korigiramo nepopolnosti zob. Na trde zobne substance z lepilom (bond) fiksiramo kompozitni material.

Veliki prednosti sodobnih kompozitov sta njihova obstojnost ter sposobnost poliranja do visokega sijaja. Njihova edinstvena sestava z notranjo refleksijo svetlobe natančno posnema videz naravnih zob.

Bonding uporabljamo za manjše korekcije zob, kot so:

  • rekonstrukcija okrušenih ali razpokanih zob
  • zapiranje diastem (presledkov) med zobmi
  • prekrivanje temnih madežev na zobeh
  • sprememba oblike zob
  • prekrivanje občutljivega dentina, najpogosteje v predelu zobnega vratu

PREDNOSTI BONDINGA

Prednosti bondinga so številne. Ta postopek je minimalno invaziven in zob ni potrebno veliko brusiti. Karies ali zobno gnilobo je seveda potrebno odstraniti, enako velja za stare, neestetske zalivke. Bonding je primeren za manjše korekcije. Pri večjih defektih se je treba odločiti za bolj obstojne protetične nadomestke, kot so zobne krone. Velika prednost bondinga je, da je cenejša varianta kot keramične luske in zdravljenje se večinoma zaključi z enim samim obiskom pri zobozdravniku.

POMANJKLJIVOSTI BONDINGA

Največja pomanjkljivost je manjša trajnostna doba kot pri keramičnih materialih. Obstojnost je odvisna od materiala, ki ga uporabljamo, načina izdelave, stanja zoba, na katerem je bonding opravljen, pa tudi od pacientovih razvad. Ker se kompozit sčasoma obarva, je potrebno ponovno poliranje, da se zobem povrne naravni sijaj.