Naročite se na pregled

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder

IMPLANTOLOGIJA

IMPLANTOLOGIJA

Zobni vsadki (implantati) predstavljajo najboljšo rešitev v primeru pomanjkanja zob. Implantati so nadomestki v obliki vijaka, izdelani iz titana (Ti), ki se vgradijo v kost in posnemajo naravno korenino manjkajočega zoba. Kadar se kost zaraste z implantatom, nanj namestimo ustrezno nadgradnjo. To je lahko posamezna prevleka, mostiček ali proteza. Na ta način zagotovimo ponovno funkcijo manjkajočih zob.

Prednosti implantata v primerjavi z ostalimi načini nadomestitve manjkajočih zob

Po ekstrakciji zoba kost na mestu manjkajočega zoba sčasoma izgine oz. »se stopi«. Ta pojav lahko preprečimo, le če na tem mestu namestimo zobni vsadek.

Če manjkajoči zob nadomestimo z zobnim vsadkom, sosednjih zob ni potrebno brusiti kot pri namestitvi nosilcev mostička (pri tem zobe poškodujemo).

Umetni zobje na implantatih so fiksni nadomestki, kar pomeni, da se (za razliko od zobnih protez) po vstavljanju ne snamejo. Nudijo nam občutek varnosti in samozavesti.

Zobne vsadke lahko namestimo celo v primeru, ko ima pacient že totalno oz. polno protezo, ki jo čvrsto pritrdimo. Zdravljenje z implantati je neprimerljivo bolj učinkovito kot pri ostalih alternativah, saj zagotavlja dolgotrajno rešitev.

Postopek vgraditve zobnega vsadka je razdeljen v dve fazi: kirurško in protetično. Kirurški poseg opravimo ob lokalni anesteziji in je popolnoma neboleč. Po posegu smo prvih nekaj dni rahlo otečeni in čutimo bolečino, ki jo obvladamo s protibolečinskimi tabletami, dobimo pa tudi antibiotik. Zobozdravnik nam poda navodila za ustno higieno, ki je zelo pomembna za uspeh implantiranja.

Obdobje, ki je potrebno za oseointegracijo (zaraščanje zobnega vsadka s kostjo), je odvisno od posameznega primera in lahko traja od dveh do šestih mesecev. Šele po tem obdobju lahko na zobni vsadek namestimo umetno prevleko ali pritrdimo zobno protezo. Če upoštevamo omenjeni protokol, je vgradnja zobnega vsadka uspešna v 99 % primerov.

Takojšnja vstavitev implantata

Tudi postopek takojšnje (imediatne) implantacije vključuje dva dela, ki pa se za razliko od klasične metode implantiranja, izvajata eden za drugim. Torej brez čakanja, da bi se tkiva zacelila.

Prihranek časa in dejstvo, da se izognete dodatnemu kirurškemu posegu še zdaleč nista edini prednosti takojšnje implantacije.

Prva prednost je, da je ta poseg bistveno manj invaziven in bolniku povzroči manj težav kot običajna implantacija. Takojšnja vstavitev implantata pospeši postopek celjenja okolnih tkiv, saj med posegom niso dodatno poškodovana.

Drug pomemben razlog je, da boste tako ohranili količino in volumen čeljustne kosti, v kateri so korenine vaših zob. Dokazano je, da se dva meseca po izgubi naravnega zoba kost stanjša tudi do 40 %. Daljši kot je čas med puljenjem zoba in postopkom implantacije, več kosti propade.

Posledice za pacienta so estetske, saj se spreminja sama oblika obraza. Dlje, kot čakate, bolj se lica pogrezajo navznoter. Po drugi strani pa se propadanje kosti pokaže kot oteževalni dejavnik pri vstavljanju implantata. Razlog je v tem, da mora biti kost dovolj močna in gosta, da vsadek ostane stabilen. Takojšnja implantacija preprečuje tanjšanje kosti in postopek dograditve kosti ni potreben.

Poseg takojšnje vstavitve implantata se lahko izvede samo, če izpolnjujete vse pogoje za takšno zdravljenje, o čemer odloča implantolog.

Za implantološke posege morate imeti tudi dobro stanje v ustni votlini. Cigarete in alkohol resno ogrožata uspeh zdravljenja, zato je opustitev slabih navad pred prvim korakom zdravljenja skoraj obvezna.

Zakaj izbrati Emident?

Profesionalen odnos

Strokovno osebje zagotavlja brez bolečinsko zdravljenje s pomočjo sodobne tehnologije.

Za celo družino

V ordinaciji nudimo celotni družini prijetno počutje in hitro obravnavo brez čakalnih vrst.

Garancija

Za vse zobozdravstvene storitve dajemo jamstvo za strokovno opravljeno delo, tako da ste lahko brez skrbi.