Vsak od nas čuti nekaj tesnobe, ko se odpravi na pregled k zobozdravniku. Zaradi tega so se nekateri zobozdravniki »na zahodu« specializirali za paciente, ki jih je strah obiskati zobozdravnika.

Pacienti čakajo, dokler ne postane nevzdržno …

Kar petina pacientov ravno zaradi strahu pride k zobozdravniku prepozno, in to šele takrat, ko nastanejo resne težave.

Odontofobija je resna psihološka težava, ko opisani odziv v telesu lahko sproži že sama misel na zobozdravnika ali poseg v ustih. Oseba lahko doživi celo napade panike.

Ljudje se zobozdravnika bojijo iz različnih razlogov, poleg strahu pred bolečino so tu še pogost strah pred kritiziranjem in obsojanjem zaradi slabega stanja zob ter strah pred izgubo nadzora.

Kaj lahko storite?

Impresiven je aplikativno raziskovalni projekt o uporabi hipnoze za kirurško anestezijo v Belgiji, ki ga že 15 let vodi anesteziologinja Marie Elisabeth Faymonville. Raziskovalna skupina se približujejo številki deset tisoč pacientov, ki so bili operirani v hipnozi, tudi pri zelo zahtevnih in dolgih posegih.

Raziskovali so, kaj se dogaja, če uporabljajo samo hipnozo ali jo kombinirajo s kemično anestezijo. Ugotovili so, da je bilo po anesteziji s hipnozo manj pooperativnih zapletov, celjenje ran je bilo hitrejše, imunski odgovor boljši in nenazadnje je tudi precej cenejša od zdravil. To je celosten zdravilni učinek hipnoze.

V zobozdravstvu je mogoče pod hipnozo opraviti mnoge boleče posege, z njo pa je mogoče odpraviti tudi strah pred obiskom zobozdravnika.

V hipnozi je vitalnega pomena, da v pacientu ustvarimo stanje pozitivnega pričakovanja

Z medicinsko hipnozo sta anestezija in analgezija doseženi z manjšimi količinami kemičnih substanc.

V primeru, ko so anestetiki kontraindicirani zaradi alergičnih reakcij, uporabljamo zgolj tehnike hipnoze.

Področje uporabe medicinske hipnoze je na splošno zelo široko.

Z njeno pomočjo lahko zdravimo depresivna stanja in anksioznosti, strahove in fobije, zasvojenosti, motnje hranjenja, glavobole, nespečnost in še mnogo drugih psihosomatskih stanj, tako pri odraslih kot tudi pri otrocih.

Terapije medicinske hipnoze v naši ordinaciji izvaja Aneta Georgieva Minova, spec.druž.med., dr.med., terapevtka medicinske hipnoze DMHS, ki je licenco za opravljanje pridobila pri Slovenskem društvu za medicinsko hipnozo Slovenije pod vodstvom predsednika prof. dr. Marjana Pajntarja, dr.med., spec. ginekologije in porodništva.

VSE STORITVE