Kaj je in kdaj se uporablja?

Notranje beljenje zob je eden izmed med širšo javnostjo manj poznanih postopkov. Uporablja se za zobe, ki jih je bilo potrebno devitalizirati (jim odstraniti živec) in so zaradi tega izgubili barvo. V nadaljevanju preberite več o notranjem beljenju zob in njegovem delovanju.

Zakaj nekatere zobe devitaliziramo (jih koreninsko zdravimo)?

Odstranjevanje živca (devitalizacija) zoba je potrebno le v skrajnih primerih, ko na primer zob ni v pravilni poziciji, ko je nameščena krona ali mostiček ter ga je treba zbrusiti do pulpe. V teh primerih je priporočljivo zobu odstraniti živec, da kasneje ne bi povzročili resnih težav.

Včasih je treba zob koreninsko zdraviti. To se zgodi, če se je razvil parodontitis in posledično dlesen ne pokriva več zobnega vratu. Možno je, da živec zoba po poškodbi sam odmre, kar se pogosto zgodi v otroštvu po padcu.

Kaj se opravi pred postopkom notranjega beljenja zob?

Pred notranjim beljenjem zob najprej postavimo diagnozo in nato zob pripravimo na beljenje. Med diagnostiko opravimo natančen pregled, pogovorimo se o pacientovih navadah in napravimo rentgenski posnetek devitaliziranega zoba. Med pripravo odstranimo sledi kariesa ali nekvalitetnih zalivk (če obstajajo).

Kaj je notranje beljenje zob?

Notranje beljenje zob je beljenje devitaliziranih zob, to so zobje, ki niso vitalni oz. so koreninsko zdravljeni. Nekaj časa po odstranitvi živca zob spremeni barvo. Notranje beljenje zoba povrne prejšnjo barvo, kar pripomore k estetiki nasmeha.

Pri notranjem beljenju zoba se odstrani del zalivke in del koreninske polnitve zoba. Nato se v pripravljeno votlino vstavi belilni gel, ki pomaga pri beljenju zoba. Po vstavitvi belilnega gela naredimo novo začasno zalivko za čas približno enega tedna.

Postopek notranjega beljenja zob traja 15–20 minut. Za boljši učinek ga je priporočljivo ponoviti še dva- ali trikrat oz. dokler ne dosežemo želenega učinka.

Ali je notranje beljenje zob boleče?

Notranje beljenje zob je neboleč in neškodljiv postopek. Ne more škodovati zobem, dlesnim ali zdravju pacienta. Vendar notranjega beljenja zob ni mogoče opraviti ob prisotnosti kariesa (zobne gnilobe). Zato se pred začetkom postopka opravita diagnostika in priprava zoba.

Kako dolgoročno ohraniti rezultate notranjega beljenja zob?

Da bi ohranili rezultat notranjega beljenja zob, je pomembno vzdrževati izjemno dobro ustno higieno. To vključuje umivanje zob dvakrat na dan z mehko ščetko in zobno nitko. Zobe lahko obarvajo nekatera živila in pijače, kot so kava, vino, rdeča pesa, borovnice in druga. Obarva jih lahko tudi kajenje.

Če potrebujete notranje beljenje zob, se obrnite na nas in pomagali vam bomo povrniti belino vašega nasmeha!

VSE STORITVE

No comment

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja