Naročite se na pregled

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder

SNEMNE PROTEZE NA IMPLANTATIH

SNEMNE PROTEZE NA IMPLANTATIH

Vsakdo prej ali slej v življenju izgubi enega ali nekaj zob. Običajno se s starostjo poveča število izgubljenih zob; nekateri izgubijo celo vse zobe in so posledično primorani uporabljati zobne proteze.

Veliko ljudi pravi, da navadne klasične proteze ne morejo uporabljati zaradi nelagodja, občutka negotovosti ter zavedanja, da proteze ne morejo pričvrstiti. Vsakdanja uporaba lepilne kreme za pritrditev zobnih protez ni najboljša in dolgotrajna rešitev.

V primeru popolne brezzobosti nam pri stabilni pritrditvi totalne zobne proteze pomagajo vsadki. Zgornjo totalno protezo pritrdimo na štiri vsadke, spodnjo pa na dva vsadka.

Pritrditev totalne proteze lahko izvedemo na dva načina:

 1. Z lokacijskimi nastavki (locator attachments)
 2. S krogličnimi nastavki (ball abutments)

Totalna zobna proteza, pritrjena na vsadke, je mobilni protetični izdelek, ki ima velike prednosti v primerjavi s klasično totalno protezo:

 • Proteza je stabilna
 • Uživanje hrane s tako protezo je brezskrbno
 • Pri zgornji totalni protezi je nebo odprto in nas ne sili k bruhanju
 • Zagotavlja nam večjo samozavest
 • Proteza se enostavno vstavlja in snema iz ust
 • S tako protezo dosežemo zelo visoko estetiko
 • Kakovostnega zdravljenja smo deležni za ugodno ceno

Kako se navaditi na novo protezo?

Na novo zobno protezo, pritrjeno na vsadke, se za razliko od klasične proteze zelo hitro navadimo. V času izdelave nove proteze imamo običajno v ustih klasično totalno protezo. Ko je izdelana nova proteza, nam jo pritrdijo na zobne vsadke in takoj začutimo olajšanje, saj začutimo njeno stabilnost. Vsekakor smo navdušeni nad novim občutkom in udobjem, kljub vsemu pa jezik in ustnice potrebujejo dva do tri tedne, da se privadijo na novo protetsko konstrukcijo. Priporoča se, da doma nekaj časa glasno beremo, saj imamo na začetku nekoliko otežen govor. Prav tako lahko na začetku uživamo samo srednje trdo hrano v majhnih kosih.

Kako protezo vstavimo v usta in snamemo, nam bodo pokazali v zobni ordinaciji. Priporoča se, da prve dni vadimo pred ogledalom. V primeru težav pri vstavljanju in snemanju ne smemo uporabljati sile – raje obiščimo svojega zobozdravnika in ga prosimo za pomoč. Če nam nova proteza naredi ranice v ustih, nam jo bo zobozdravnik prilagodil.

V primeru večjih težav obiščimo zobozdravnika.

Kako pravilno vzdrževati zobno protezo?

Da bi proteza ohranila odlično funkcionalnost in estetski videz, je treba zanjo pravilno skrbeti. Tu je nekaj nasvetov, ki nam bodo pri tem pomagali.

 1. Eno izmed osnovnih navodil, ki se jih moramo držati, je, da protezo pred spanjem odstranimo. Na splošno je priporočljivo, da se proteza približno tretjino dneva nahaja zunaj ustne votline. Če jo želimo imeti v ustih ponoči, je dobro, da za njeno odstranitev poiščemo drugo primerno obdobje dneva.
 2. Da bi ohranili njeno prvotno stanje in videz, moramo protezo vsak dan očistiti. Zadostuje čiščenje z mehko ščetko in navadno milnico. Priporočljiva je občasna uporaba tablete za čiščenje protez, ki ima tudi antibakterijski učinek. To preprečuje nastanek bakterij, madežev in zobnega kamna na protezi. V času, ko je ne nosimo, protezo hranimo v posodi s čisto vodo. Proteze ne potapljajmo v vročo vodo, ker se lahko zvije. Med čiščenjem proteze bodimo zelo previdni, ker se lahko poškoduje in pri padcu celo zlomi.
 3. Nujni so redni kontrolni pregledi. Čeprav nimamo nobenih težav in smo s protezo zadovoljni, moramo obiskati zobozdravnika, ko smo naročeni. Zobozdravnik oceni stanje dlesni in sluznice ter stabilnost proteze. Po potrebi protezo tudi preofesionalno očisti. Neželene zaplete bomo preprečili s kontrolnim pregledom vsaj enkrat letno.

V primeru težav je potrebno nemudoma obiskati zobozdravnika.

Zakaj izbrati Emident?

Profesionalen odnos

Strokovno osebje zagotavlja brez bolečinsko zdravljenje s pomočjo sodobne tehnologije.

Za celo družino

V ordinaciji nudimo celotni družini prijetno počutje in hitro obravnavo brez čakalnih vrst.

Garancija

Za vse zobozdravstvene storitve dajemo jamstvo za strokovno opravljeno delo, tako da ste lahko brez skrbi.