Zagotovo veste, kako uničujoče je učinkovanje tobaka na zdravje srca, pljuč in ostalih organov. Resnica je, da kajenje škodljivo vpliva tudi na obzobna tkiva ter sluznico ustne votline. Kajenje je eden od glavnih dejavnikov za razvoj parodontoze. Pri kadilcih se zobni kamen hitreje kopiči: če ostane pod dlesnijo, bakterije v dlesni sprostijo toksine ter s tem povzročijo vnetje.

Vnetje in toksini vodijo do uničenja kosti in tkiv, ki podpirajo zobe. Ko se to zgodi, pride do odmikanja dlesni in nastanejo žepki. Pri kadilcih je globina žepkov večja kot pri nekadilcih. V njih se nabirajo zobne obloge, te kopičijo bakterije in povečujejo tveganje za vnetja. Posledično pride do odmikanja dlesni in izgube kostnine, zobje postajajo daljši, majavi in občutljivi na toplo in mrzlo. Čeprav so popolnoma zdravi, pričnejo drug za drugim izpadati.

Zdravljenje parodontoze pri kadilcih je zahtevno, a ni nemogoče. Ker tobak zmanjšuje prekrvavitev dlesni, sta oslabljena prehranjevanje in celjenje tkiv v ustih, kar pogosto otežuje zdravljenje parodontitisa in izid zdravljenja je manj predvidljiv.

VSE STORITVE