Naročite se na pregled

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder

BREZBOLEČINSKO ZOBOZDRAVSTVO

BREZBOLEČINSKO ZOBOZDRAVSTVO

Strah pred zobozdravnikom je zelo pogost problem in posledice te fobije so močno okrnjeno zdravje zob, izguba zob ter parodontalne bolezni. Ko tak bolnik sčasoma poišče zobozdravnika, bo verjetno že potreboval kompleksno zdravljenje z nadomeščanjem manjkajočih zob in zdravljenjem obzobnih tkiv.

Zavestna sedacija v zobozdravstvu je stanje, v katerem je bolnik v popolnem mirovanju. Po posegu se pacient posega ne spomni in tudi okrevanje je hitro.

Brezbolečinsko zdravljenje pod sedacijo izvajamo v kombinaciji z lokalno anestezijo, saj sedacija sama po sebi ni analgetik. Med izvajanjem se ohranijo vsi vitalni refleksi in funkcije telesa ter pacientova sposobnost, da se odzove na zahteve zobozdravnika.

Obstajata dve vrsti sedacije – inhalacijska in intravenska

V primeru prve se uporabi inhalacijski anestetik, kot je dušikov oksid (znan tudi kot “rajski plin”). Uporablja se z inhalacijsko masko.

Intravenska sedacija se izvaja z uporabo intravenskega pomirjevala. To je možno dozirati bistveno natančneje, kar zmanjša tveganje za disfunkcijo dihalnega in kardiovaskularnega sistema. Poseg zmeraj izvede specialist anesteziolog.

V Dentalnem centru Emident uporabljamo samo najvarnejšo obliko sedacije – intravensko sedacijo.

Razlika med splošno anestezijo in zavestno sedacijo

Pomanjkanje zadostnih informacij o sedaciji je privedlo do tega, da mnogi pacienti zavestno sedacijo vidijo kot splošno anestezijo in se je bolj bojijo kot zdravljenja zob.

Zato je res pomembno, da razumete, kaj je sedativno stanje in kaj splošna anestezija.

Splošna anestezija je popolna izključitev zavesti, refleksov in dihalne funkcije. Pacient ni pri zavesti in ima mehansko dihanje. Po anesteziji je potreben čas, da se vrne v normalne in vitalne procese. Uporablja se za posebne indikacije, za obsežne kirurške posege

V primeru zavestne sedacije je bolnik v stanju popolne mišične sprostitve in počitka. Diha sam, je pri zavesti in se lahko odziva na prošnje zobozdravnika, da odpre ali zapre usta.

Hkrati pa je lahko spomin na opravljen poseg delno ali popolnoma odsoten, kar pozitivno vpliva na njegovo psiho-čustveno stanje in tudi na pozitiven odnos do prihodnjih postopkov, če je to potrebno.

Po sedaciji se redko pojavita omotica in slabost, ki jih skoraj vedno opazimo po splošni anesteziji.

V katerih primerih je uporaba zavestne sedacije upravičena?

Kombinacijo anestezije in sedacije lahko uporabimo pri večini zobozdravstvenih posegov.

Uporaba zavestne sedacije je omejena zaradi splošnih kontraindikacij. Zato jo uporabljamo predvsem pri dolgih in travmatičnih postopkih, ki jih spremlja veliko neprijetnih občutkov za pacienta.

Kot rečeno, sedacija zmanjša občutek tesnobe in odstrani negativne spomine na manipulacijo, kar je še posebej pomembno pri zapletenih kirurških posegih, kot so odstranjevanje modrostnih zob in cist ter vgraditev zobnih vsadkov, zlasti ob popolni odsotnosti zob v celotni čeljusti.

Ne glede na trud zobozdravnika in ne glede na to, kako dobra je lokalna anestezija, spomin na neprijeten občutek med kirurškim posegom, kot je denimo dvig sinusov ali ekstrakcija modrostnih zob, ostane za vedno.

Veliko je sicer odvisno od vrste pacientovega živčnega sistema. Pri ljudeh, ki živijo hiperaktiven in stresen življenjski slog, ki ga za povrh spremlja veliko stresa, je prag bolečine precej nizek, živčni sistem pa izčrpan in zelo razdražljiv. Prav takšnim osebam se svetuje opravljanje posega pod zavestno sedacijo.

Ali je pred zavestno sedacijo potrebna posebna priprava?

V večini primerov posebna priprava ni potrebna.

Kar se tiče prehrane, je priporočljivo, enako kot pred vsakim zobozdravstvenim obiskom, da pacient ni tešč in naj zaužije vsaj zajtrk. Zdravljenje je najbolje opraviti v prvi polovici dneva.

Ali so po sedaciji potrebna posebna navodila?

Da. Anesteziologi priporočajo, da si dan po posegu vzamete odmor ali dopust. Zaradi možnih motenj koncentracije in omotice se odsvetuje delo s stroji in vožnja avtomobila. Priporočeno je, da takoj po posegu povečate vnos tekočine.

​Kontraindikacije

Kontraindikacije so možne pri otrocih do 3. leta, pri nosečnicah (delovanje zdravil lahko vpliva na zarodek), bolnikih z epilepsijo in po travmatični možganski poškodbi.

Zakaj izbrati Emident?

Profesionalen odnos

Strokovno osebje zagotavlja brez bolečinsko zdravljenje s pomočjo sodobne tehnologije.

Za celo družino

V ordinaciji nudimo celotni družini prijetno počutje in hitro obravnavo brez čakalnih vrst.

Garancija

Za vse zobozdravstvene storitve dajemo jamstvo za strokovno opravljeno delo, tako da ste lahko brez skrbi.